Zimní Krkonoše - 1000

16.12.2018

Zpět na rok 2018.

Zpět na hlavní stránku.

Nechťáci

Plán

Naplánoval jsem vyšlápnutí dalších 1000 vrcholů v západních Krkonoších. Plán byl vyjet nad Harrachov skoro na hranice a tam zaparkovat auto a vyrazit na Mrtvý vrch a Luboch a vrátit se. Popojet dolů do Harrachovat na Rýžociště a tan vyšlápnout Janovu skálu a Četrovu horu. Plán je plán, ale né vždy výjde.

Vyrážíme

Z domu vyrážím o půl čtvrté a ve čtyři ráno nabírám v Pardubicích Kubu. Frčíme do Harrachova a dál až k hranicím, kde parkujeme. Sněhu je docela dosti a teploměr ukazuje -8°C. Balíme, strojíme se a jdeme.

První problémy

Odcházíme od auta a je ještě před 6 ranní a já zapomněl si vzít čelovku. Myslel jsem doma na ní, ale zapomněl. Jako horal jsem teda velká trubka. Ještě že Kuba měl. Bylo docela hodně sněhu tak jsme hledali nejdříve bežkařskou trasu v domnění, že bude projetá. Ale smůla. Jak napadlo tak zůstalo a my se brodili v hlubokém krásném prašanu. Razíme na první náš kopec a trasa po cestě v hlubokém sněhu není výhodnější a tak přímo do kopce to bude výhodnější. Ale je tma nějaká bývalá lesní cesta není vůbec čitělná a tak jdeme pořád do kopce. Ještě že máme mapy s GPS. Cesta je hodně namáhavá - boříme se a cesta ubývá velmi a velmi pomalu. Konečně jsme dorazili na traverzovou cestu asfaltku. Opět cesta neupravená a tak jdeme po ní a boříme se. Vytahuji z batohu sněžnice a jde se lépe. Sice se také bořím, ale méně a Kuboj se jde v mých stopách taky lépe i když se ještě v té stopě proboří. Pak zase odbočujeme na jakou si lesní cestu co sotva vidíme na začátku. Sněhu přibývá a boříme se pořádně.

Cesta se opravdu špatně hledá a my se boříme.

  

Už se blížíme na náš první vrchol - Mrtvý vrch 1059 m.n.m. Já se sněžnicema a Kuba v mých stopách. Občas je vidět, že vykukuje i sluníčko. Cesta nám trvala dlouho a byl to jen kousek.

Kuba v mých stopách kdy se stejně nejméně po kolena bořil.

  

Vrcholový palouček Mrtvý vrch 1059 m.n.m.

  

Ještě kousek, ale je to fuška.

  

Vrcholový palouček Mrtvý vrch 1059 m.n.m.

  

Vrcholový palouček Mrtvý vrch 1059 m.n.m.

  

Vrcholový palouček Mrtvý vrch 1059 m.n.m.

  

. . . .

Kuba a já vrcholové foto Mrtvý vrch 1059 m.n.m.

  

Kuboj jsem půjčil sněžnice a po malé pauze a svačince pokračujeme dál.

  

Mrzne, ale nefouká a je to krása.

  

Necháváme za sebou pěknou cestičku - taky to je fuška.

  

Rozcestí Alfrédká.

  

Došli jsme na rozcestí Alfrédka a tam jsme našli vyšlapanou cestu a tak jsme po ní pokračovali. Chtěl jsem dojít po cestě na hranici a divil jsem se, že je to vyšlápnuté a tak jsme vyrazili. Na vyšlapané cestičce cesta ubývala daleko rychleji, ale bylo mi divné, že ta cestička vede k hranici, ale v oslepení, že směr je zprávný šlapeme a šlapeme. Ale po chvilce kontroluji cestu a zjišťuji, že jsme na jiné cestě - běžkařské magistrále. Na rozcestí totiž obě cesty vedou stejným směrem, ale pod sněhem se to nedalo poznat. Tak jsem se omluvil Kuboj a vratili jsme se zpět na rozcestí, ale opravdu druhá cesta nebyla skoro čitelná a hlavně byla pod sněhem a cesta nevyšlapaná. Navrhuji Kuboj, že plán na vrchol Luboch vzdáme - šlapat 4km na něj a vyšlapávat cestu a pak zpět 5km by bylo dosti náročné. Tak jsme ustoupili a vraceli jsme se po vyšlapané cestě zpět k autu.

Kontroluju cestu podle mapy.

  

  

Došli jsme k autu a popojeli dolů na Rýžoviště, kde jsme nechali auto a dál frčeli už pěšky. Cesta byla projeta rolbou tak se to nebořilo. Došli jsme na Studenov a po hřebenu dál až na Janovu skálu 1002 m.n.m. což je naše druhá 1000.

Cestou na Studenov koukáme na pěkný vrchol Plešivec, kde jsem byl vloni s Vráťou.

  

Hurá jsme před vrcholovou skálou Janova skála 1002 m.n.m.

  

Hned se vydávám na vrchol.

  

Cedulka s označení skály.

  

Kuba leze za mnou.

  

Lezu na vrchol.

  

Vrcholové foto Janova skála 1002 m.n.m..

  

Kuba také na vrcholu a vytahuje foťák.

  

Kuba mě udělal vrcholovku - Janova skála 1002 m.n.m.

  

Pohled dolů ze skály.

  

Frčíme dolů ze skály.

  

Posezení si zde nedáme.

  

  

Pokračujeme dál po hřebenu a cestou je i vedlější vrchol a tak ho nemůžeme minout a vyrážíme na něj. Sice vedlejší vrchol, ale taky vrchol Janova skála - SZ vrchol 1000 m.n.m.

. . .

Janova skála - SZ vrchol 1000 m.n.m.

  

Hurá na něj.

  

Vrcholové foto Janova skála - SZ vrchol 1000 m.n.m.

  

. . . .

Vrcholové foto Kuby a mě - Janova skála - SZ vrchol 1000 m.n.m.

  

  

Pokračujeme v cestě po hřebenu a docházíme na sjezdovku, kde se ještě nelyžuje a docházíme pak na naší třetí 1000 vrchol Čertova hora 1021 m.n.m. Koukáme kde by mohl být přesnější vrchol a nejvyšší se nám zdal kámen, tak jsem na něj vylezl.

  

Tento kámen se nám zdal nejvyšší místo.

  

Nejprve kámen očistit, jestli tam nejsou nějaké stupy.

  

A hurá - jsem na další 1000 vrcholu Čertova hora - 1021 m.n.m.

  

Foto z vrcholu.

  

Po sjezdovce frčíme dolů.

  

  

Po sjezdovce frčíme dolů.

  

  

Pohled dolů do údolí.

  

  

Závěr

Sice jsme nesplnili náš naplánovaný plán, ale jinak to bylo super. Přeci jen šlapat v hlubokém sněhu není jednoduché. Celkem jsme ušli cca 13km. Celkem mám vyšlápnuto 145 tisícových vrcholů.

Vyšlápnuté 1000 :

Mrtvý vrch 1059 m.n.m.

Janova skála 1002 m.n.m.

Čertova hora 1021 m.n.m.

Vedlejší vrchol :

Janova skála - SZ vrchol 1000 m.n.m.

  

Zpět na rok 2018.

Zpět na hlavní stránku.


počítadlo.abz.cz