Kraličák cesta z Polska

6.11.2018

Zpět na rok 2018.

Zpět na hlavní stránku.

Nechťáci

Cesta

Koumal jsem ještě nevyšlápnutou cestu z Polska na Kraličák. Tak jsem jednoho dne vyrazil. Z domu jsem vyjel cca ve 4 ráno a jel přes Mýto, Ústí, Letohrad, Králíky, Staré Město do Polska do Kamienica.

Dál už pěšky

Na konci cesty Kamienica je hezké odpočívadlo a tam jsem nechal auto a po žluté turistické jsem pokračoval dál už jen pěšky. Vyrazil jsem v 6:50 ráno. Bylo pěkně větrno což bylo slyšet z hřebenů. Cesta vedla kolem pár zádržných hrází.

Zádržné hráze.

  

Cesta se pak změnila v cestičku a pčeci jen i stoupala. Došel jsem na hranice a na rozcestí,kde jsem pokračoval po zelené turistické Polské cestě. Kde cesta už dosti stoupala, ale pořád jsem tak nějak byl v závětří. Na jednom pařezu jsem si dal první pauzičku abych doplnil energii a tekutiny. Dál se mi pak už poskytl výhled na Kralický Sněžník.

. . .

Cestička k hranicím. . . . . . Hraniční zelená stezka.

  

Kralický Sněžník.

  

Polská turistická stezka vede po hraniční čáře a kousek vedle vede česká turistická. V pár místech se spojují. Vždycky jsem šel po české a nyní jsem to zkusil po Polské. A už vím proč po ní moc lidí nechodí - jeden úsek je hooodně bahnivý a podmáčený.

. . . .

Podmáčená - bahnitá cesta.

  

Výš a výš už se cesta oddaluje a vede po hranici. V dálce vidím symbol Kralického Sněžníků - sochu slona. Už několikrát jsem od sochy koukal kudy vede druhá cesta a nikdy jsem ji tam neviděl a tak jsem si myslel, že těm není. Touto cestou příjde člověk o sochu slona a také pramen Moravy. A na vrchol Kralického Sněžníku dojde trochu z jiného směru. Na vrcholu byl vítr o dost silnější, ale čekal jsem to ještě horší. Sice se mnou vítr cloumal v narazech, ale dalo se to. Překvapilo mě, že to byl celkem teplý vítr. Měl jsem na sobě tričko a mikinu.

Uprostřed vlevo je vidět socha slona.

  

Vítr hnal mraky jak šílený a tak se objevovalo u sluníčko.

  

Kousek pod vrcholovou plackou.

  

  

V dálce tyče co značí cestu od pramenu Moravy na vrchol.

  

  

Už je vidět vrcholová kamená hromada po Polské rozhledně.

  

  

A konečně na vrcholu.

  

  

Já na vrcholu.

  

  

Pohled dolů do údolí na Dolní Moravu.

  

  

Dolů jsem šel po hřebenu a pak k zahnul k Polské chatě. Odkud jsem viděl pěkný kopeček naproti Šredniak a tak jsem na něj vyrazil. Cestou jsem potkal dvě laně a za chvilku jsem byl na vrcholu Šredniak 1210 m.n.m. Pak jsem se vratil k chatě a pak po modré cestě došel až dolů do Kamienice a cca půl kilometru k autu.

Polská chata a v pozadí Šredniak.

  

  

Vrcholová tabulka.

  

  

Byl jsem tam.

  

  

Pohled na Kralický Sněžník a vpravo na louce je Polská chata.

  

  

Cedule označující Polskou rezervaci.

  

  

Pěkný přístřešek.

  

  

V Kamienici mají hezké štusy dříví.

  

  

Přístřešek na parkovišti kde parkuji.

  

  

Zde mapa kudy jsem šel a převýšení.

  

  

K autu jsem se vrátil v 10:50 tak mi celá cesta trvala 4 hodiny, kdy jsem ušel 17km s převýšením 1423m výškových. Cestou jsem potkal 4 turisty. Ale jinak to bylo super.

  

Zpět na rok 2018.

Zpět na hlavní stránku.


počítadlo.abz.cz