Jeseníky 2017 - 1000

16.4.2017

Zpět na rok 2017.

Zpět na hlavní stránku.

Nechťáci

Rozhodl jsem se opět si dát aktivnější výlet a vyšlápout si další tisícovkové vrcholy. Naplánoval jsem si Jeseníky. Počasí nehlásili moc hezké, ale uragán nepředpovídali. V neděli jsem tedy od mých rodičů vyrazil ve 2:50 ráno směr Karlov pod Pradědem. Tam jsem zaparkoval a vzal nejnutněší věci a v čase 5:10 jsem vyrazil. Nejprve jsem se držel po zelené turistické stezce. Přes rozcestí Mravencovka a dál, ale nějak jsem v tom šeru nahodil jinou cestu a šel jsem po lesní cestě, co nebyla zakreslená v mapě a vedlou kousek vedle turistické a doufal jsem, že se pak někde spojí. A ono ne. Došel jsem na nějaký palouček a tam cesta končila. Podle GPS jsem věděl, že jsem když budu přes houští pokračovat cca 200 metrů tak narazím na lesní cestu. A taky to tak bylo. Sice jsem myslel, že ta lesní cesta bude větší, ale i tak cestička byla super a zavedla mě přes vršek Jelenec (1038m.n.m.) opět na zelenou turistickou cestu. Dál jsem pokračoval občas klusem až na Alfrédku, kde jsou základy staré chaty a i nová chajda a nějaké občerstvení, ale nikde ani živáčka. Vlek co tam byla vykazoval známky, že velmi dlouho nebyl v provozu. Dál jsem pokračoval po zelené přes Mravenčí sedlo a až zelená odbočovala vlevo tak jsem pokračoval po lesní cestě až na vrchol Ostružná (1184 m.n.m.)

Altánek na vrcholu Ostružné.

  

   

  

   

Vrcholové foto na Ostružné.  

  

   
To byla má první 1000. a byl jsem tam v čase 6:16. Udělal foto a frčel zpátky na Alfrédku a tam pak po červené kolem Jelenky až na rozcestí Pod Jelení studánkou a na další rozcestí Jelení studánka. Tak už začalo docela na hřebenu foukat a valili se mraky a lehce chumelilo. Tam jsem odbočil vlevo a šel po zelené turistické - spíš po dřevených tyčí co značili cestu v zimě. Byla tam už souvislá vrstva sněhu, ale až na malé vyjímky to šlo. Tak jsem opět poklusával až jsem odbočil kousek z cesty a vyšel na vrchol Břidličná hora (1358 m.n.m.).

Výhled z Břidličné hory 1358 m.n.m.

  

   

  

   

Vrcholové foto na Břidličné hoře.  

  

  

Pohled z Břidličné na Pecný.

  

       
To byla má druhá 1000 a byl jsem tam v čase 7:13 hodin. Pak zpět na cestu a frčel jsem na další vrchol Pecný (1329 m.n.m.)
   

Vrchol Pecný 1329 m.n.m.  

  

  

Vrchol Pecný 1329 m.n.m.

  

   

  

   

Výhled ze skalky z vrcholu Pecný 1329 m.n.m.  

  

  

   

Vrcholové foto na Pecný.  

  

     
Opět foto v čase 7:24 ráno. Tam jsem to otočil a frčel zpět, ale už mě začínali promrzat ruce a byla už mě celkem zima (měl jsem jen krátké tričko a mikinu) a tak jsem si vytáhl bundu a rukavice. Přeci jen ten vítr byl nepříjemný. Došel jsem zpátky na Jelení studánku a naplánoval jsem si svačinku v přístřešku co tu podle mapy měl být. A byl a parádní, tak jsem vlezl dovnitř a tam spali 4 lidi. Dva už vstávali a dva ještě spali. Pozdravil jsem a řekl, že si dám jen svačinku a pofrčím dál. Přeci jen v závětří to bylo lepší na sváču. Dal jsem si makovec a trochu vody a frčel. Dál jsem šel na vrchol Jelení hřbet (1367 m.n.m.) - má čtvrtá 1000. Tam mě moc teplo po té svačince nebylo tak jsem hned frčel dál po hřebenu abych měl ten hřeben rychle za sebou. Na hřebenu se každým okamžikem měnilo počasí. Jen ten vítr byl stejný. Chvilku svítilo sluníčko a za dvě vteřiny se přiletěl mrak s chumelením a byla bílá tma - viděl jsem na pár metrů před sebe.
   

Počasí na řebenu.  

  

  

Počasí na řebenu.

  

   

  

   

Počasí na řebenu.  

  

  Cesta mě vedla přes Velký Máj (1386 m.n.m.) což byla tisícovka na které jsem již byl. Pak přes vrchol Vysoká hole (1464 m.n.m.) a též jsem tam byl. Na konci hřebenu jsem už byl docela promrznutý - hlavně levou nohu do které se mi opíral studený vítr a ten šusták mě nezahřál. Uf konečně konec hřebenu a jdu do závětří směrem na ovčárnu. Tam sice nefoukal vítr, ale bylo tam více sněhu a prodral jsem se a nabíral sníh do bot. Došel jsem na rozcestí Nad ovčárnou a tak zabočil vpravo a na žlutou turistickou cestu. Tam nefoukalo a vytáhlo se sluníčko a bylo krásně na chvilku. Došel jsem na rozcestí Nad Velkým kotlem a dál po žluté a pak kolmým výstupem na vrchol Temná (1263 m.n.m.) což byla má dnešní sedmá tisícovka a pátá nová.
   

Vrchol Temná 1263 m.n.m.  

  

  

Mé vrcholové foto na Temné.  

  

Pak jsem se vrátil opět na žlutou a pak jsem se snažil sestoupit k potoku na modrou turistickou. Ze začátku to šlo, ale pak jsem se dostal do houští a to opravdu šlo jen kousek a dál ne. Tam jsem ještě dostal křeč do pravého lýtka. Tak jsem dal sůl a svačinku a kousek se vrátil a snažil se najít jiný úsek sestupu. A pak se mi to konečně povedlo a sestoupil jsem a došel na rozcestí Velký kotel - nástup. Tam jsem našel lesní neznačenou cestu a na ní traverzoval. Jeden úsek byl velmi promáčený a cesta byla jen močál nebo potůček. Ale už jsem se viděl v cíli a zbývala mi poslední 1000 v plánu. Došel jsem na rozcestí a frčel po cestičce na pěkné skalky a o kousek dál na další skalku a to byl můj osmý a dnešní poslední 1000. vrchol.
   

První skalka před vrcholem Malý Máj - SV vrchol.  

  

  

Pohled z vrcholu Malý Máj - SV vrchol (1182 m.n.m.) na hlavní hřeben Jeseníků - tam jsem před chvilkou byl.

  

   

  

   

Vrcholové foto na Mylým Máji - SV vrchol (1182 m.n.m).  

  

Byl to vrchol Malý Máj - SZ vrchol (1182 m.n.m.) Tam jsem došel v čase 10:00. Pak už jen dál po hřenenu a sestupoval až dolů do Karlova k autu. Cesta měla cca 31km a dal jsem ji za 5 hodin a 20 minut s převýšením cca 1294 m.

 

  

  

Zde mapka mé trasy.

  

  

Hlavní vrcholy :

Ostružná 1184 m.n.m.

Břidličná hora 1358 m.n.m.

Pecný 1329 m.n.m.

Jelení hřbet 1367 m.n.m.

Velký Máj 1386 m.n.m.

Vysoká hole 1464 m.n.m. - už jsem byl

Temná 1263 m.n.m.

Máj - SZ vrchol 1182 m.n.m.

Zpět na rok 2017.

Zpět na hlavní stránku.


počítadlo.abz.cz