Grossglockner & Mont Blanc

26.7-4.8.2013

ZPĚT

Nechťáci

       

  Jako Nechták horoteam jsme se domluvili a vyrazili na společnou akci na Grossglockner & Mont Blanc, protože jsem na obou horách byl tak přeci jen bylo lehčí s plánováním a celkově orientaci kde co a jak. Grossglockner je nejvyšší hora Rakouska a Mont Blanc je nejvyšší hora Alp.

       Pátek 26.července 2013

  Ve 21:30 vyrářím aute z domů a cestou jsem nabral Vráťu, Čika a po té Milana a Jardu a společně vyjíždíme cca ve 23 hodin. Do auta jsme se měli co jen tak tak vejít. Kufr jsme měli narvaný až po strop. Na jeli jsme dálnici a frčeli Praha, Rozvadov kolem Mnichova až k Felbertauernsstrase, který zrovna v 6 hodin ráno otevřeli po sesunutí sklály. My projížděli kolem sedmé hodiny.

       Sobota 27.července 2013

  Pak ráno jsme dorazili do Kals am Grossglockner a vyjeli až na Luckner haus (1918m..m.). Tam jsme zaparkovali autíčko a rozvalili se tam a uvařili si jídlo. Pobalili jsme a vyrazili kolem Luckner hutte (2227m.n.m.) výš až na Studl hutte (2801m.n.m.). Tam jsme se ubytovali. Dali jsme dvě pivka a odpoledne jsme si dali šlofíka. Jeli jsme přes noc tak jsme byli utahaní. Pak jsme vstali pokecali uvařili večeři a šli spát kolem 21. hodiny.

       Neděle 28.července 2013

  Vstali jsme v 5 hodin a nasnídali se a pobalili a ustrojili se a kolem šesté jsme jako poslední vyrazili na ledovec. Cesta byla v pohodě a ledovec byl bez trhlin. Přes decetní ferátku jsme došli na chatu Erzh Johan hutte (3454m.n.m.). Tam jsme dali malou pauzu a pak pokračovali dále až na hřebínek Klein Glockner a po pěkném a exponovaném hřebínku až na vrchol Grossglockner (3798m.n.m.) kam jsme došli kolem 12 hodiny. Čiko tam byl dříve, protože je to skokan po skalách a tam tam doskákal dřív něž my. Tak jsme dali pohodičkouvou pauzu, pivku a pak jsme v klidu sestoupili stejnou cestou. Kus ledovce jsme s Vráťou sjeli po prdeli a bylo to o dots rychlejší. Na chatě jsme dali sprchu večeři a pár piv. Šli jsme spát kolem 23 hodiny.

       Pondělí 29.července 2013

Kolem sedmé ranní vstáváme, snídáme a balíme věci sscházíme dolů k autu. Tak jsme opět zakempovali a uvařili si jídlo a kolem 11 hodiny jsme vyrazili autem směr Francie. Nejprve projet Rakousko a pak do Itálie a po dálnici kolem Milána, kde nás zastihl pěkný deštík - stěrače nestíhali a na dálnici jsme jeli cca 20 - 30km/h. Dál přes Aostu kde jsme se stavili v restauraci a dali si pizzu - no české jsou chutnější. Dál pak tunelem Mont Blanc (něco přes eur) až do Chamonix a do Les Houles, kde jsme zajeli do kempu Bellevue. Tam jsme dorazili kolem hodiny a lehce pršelo. Postavili jsme stany a cca 22:45 jsme šli spát.

       Úterý 30.července 2013

V 8 hodin vstáváme a snídáme. Je nádherně azúro. Pak jsme vyrazili do centra Chamonix. Prošli jsme centrum a kluci jeli pak lanovkou za 50eur na Aiguille du midi. Prý to bylo úžasné. Já čekal dole ve městě, byl jsem tam před pár lety a 50eur bylo pro mě dosti. Chtěli jsme původně jít z Aiguille du midi na Mont Blanc, ale čtyři dny než jsme přijeli tak pršlo a chumelilo a byl vyhlášený 4. lavinový stupěň. Pak jsme se k večeru vrátili do kempu.

       Středa 31.července 2013

Ráno v pohodě vstali a kolem 11 hodiny jsme pobalený vyrazili do Saint - Gervais Le Fayet, kde jsme nechali autíčko a nasedli na tramway Mont Blanc, která vyjíždí z Le Fayet 584m.n.m. až do stanice Le Nid Aigle (2372m.n.m.). Tam dále pěšky až k chatě Tete Rousse (3167m.n.m.), kde jsme zakempovali na sněhu kousek od chaty. Od zubačky k chatě jsne to měli cca za dvě hodinky. Spali jsme s nádherným výhledem na stěnu Gouter kde k večeru žlabem pěkně lítali šutry a tekl potůček. Odpoledne na vedlejší stěně spadla pěkná lavina a v noci byla taky slyšet odněkud. Šli jsme spát kolem 20-21 hodiny a moc jsme toho moc nenaspali.

       Čtvrtek 1.Srpna 2013

Ráno v jednu hodinu budíček, uvařit čaj nasnídat se, ustrojit se protože mrzlo a šlapat do stěny Gouter. Přeběhnout nepříjemný žlab kde pořád tekl potok. Dál stěna byla občas částečně pod sněhem. Pak jsme konečně došli ke staré chatě Gouter (3817m.n.m.). Dál kolem nové chaty Gouter (3835m.n.m.) na Dome du Gouter (4304m.n.m.) až k Valotce (4362m.n.m.), kde jsme dali malou svačinku a pak poamlým tempem na sněhové hřebínky až na vrchol MOnt Blanc (4810m.n.m.). Výstup od stanům nám trval cca 6 hodin a na vrcholu jsme tedy stáli v osm ráno, jen Čiko byl opět rychlejší. Na vrcholu bylo docela zima a foukal vítr, tak jsme tam zůstali cca 15 minut a frčeli jsme níž aby jsme byli trochu za větrem. Cestou zpět jsme šli stejnou cestou. Ke stnům jsme došli kolem 13:30. Tak výstup a sestup (+-1600 výškových metrů nám trval 11,5 hodiny). U stanů jsme si dali odpočinek a jídlo, pak vše pobalili a frčeli od chaty dolů k zubačce (cca dalších 750metrů sestup). Tak jsme trčeli tři hodiny než nám pojedem volná zubačka. Na vyprahlé sklále ve vedru a unavení to nebylo úplně ono. Pak ještě 1,5 hodiny zubačkou dolů, pak k autu a frčet do kempu, kam jsme dojeli po 21. hodiny. Dali jsme si sprchu a uvařili jídlo a na chuť vítězné pivko. Spát jsme šli kolem 23 hodiny.

       Pátek 2.srpna 2013

V klidu jsme ráno vstali nasnídali se a pobalili věci. Bylo znát, že v autě bylo o hodně více místa, tak jsem klukům posunul sedačky co nejdál do zadu a do kuvru se všechny věci vešli a klci měli pohodlíčko. Jeli jsme zpět na tunem Mont Blanc, kde jsme popojížděli v koloně asi 1,5 hodiny a na dvou místech v koloně rozdávali studenou pitou vodu - to se u nás nestává. Pak jsme frčeli do Itálie přes Aostu kolem Milána až někam kdesi v Itálii k Vrážově sestře. Tam jsme přespali a v plánu bylo, že brzy ráno vyrazíme dál, ale nějak se nám návštěva protáhla do noci.

       Sobota 3.srpna 2013

Od sestry jsme odjížděli kolem 10 hodiny ranní. Jeli jsme do Cortiny pod kopec Tofane a měli jsme dojet až k chatě Dibona, ale autíčku už se moc nechtělo tak jsme zastavili kousek pod ní. Já jsem byl unavený a nevyspali a Vráťa s Milanem taky, tak dál na feratu pokračoval jen Jarda a Čiko. čekali jsme na ně do 22 hodiny do večera. (výšlápli od auta kolem 14:30) Když dorazili tak jsme se pobalili a nočním přesunem jsme jeli zpět domů, přes Innsbruck, kolem Mnichova, Rozvadom, Praha a domů.

  

Akce se nám povedla, počasí nám vyšlo na 100% a v pořádku jsme se vrátili domů. Pro mě to byl druhý výstup na tak krásné vrcholy jaký je Grossglockner a Mont Blanc.

  

Zde pár zajímavostí

Jeli jsme autem "GOGO II" což je Renault Espace II s motorem 2,9 V6 v přestavbě na LPG. Celkem jsme najeli cca 3100km, a za LPG jsme dali 8351Kč, za mýtně průjezdy atd. jsme utratili 3495Kč. Jinak Obousměrně průjezd tunelem Mont Blanc 51,6 Eur, zubačka od Ly Fayet až do Le Nid Aigle a zpět 33 Eur. Lanovka na Aiguille du midi a zpět 50 Eur. Kemp Bellevue v Les Houles nás přišel 32Eur na noc (1x auto, 3x stan, 5 osob).

  

Balení věcí.

  

  

Gogoušek II měl úplně narvaný kufr, ale vešli jsme se.

  

  

Cesta přes noc.

  

  

Poslední zastávka kousek nad Kalsem

  

  

Přebalujeme a vaříme u Luckner hausu, v pozadí na nas kouká Grossglockner 3798m.n.m.

  

  

Grossglockner 3798m.n.m. - nejvyšší hora Rakouska na náš čeká.

  

  

A už šlapeme - krásné počasí.

  

  

Malá foto zastávka u potoka.

  

  

A už jsme na štrůdlu - tedy na Studlehutte (2801m.n.m. kde jsme 2x nocovali.

  

  

Neměcké pivo musíme také ochutnat.

  

  

Ráno jako poslední vyrážíme od chaty.

  

  

Už jsme na ledovci - takové sněhové pole.

  

  

Nasazujeme mačky - trochu to klouže.

  

  

Zde kousek prudší úsek.

  

  

Ještě kousek a jsem za sněhem.

  

  

Kousek feraty na ochutnání.

  

  

Já Milan a Vráťa.

  

  

Jarda a Vráťa.

  

  

Svačina na Erz. Johann hutte (3454m.n.m.)

  

  

Nechali jsme jim tam na památku i naše logo.

  

  

Od chaty Erz. Johann hutte.

  

  

Opět sněhové pole - Milánek šlape.

  

  

Po sněhu do sedýlka na hřeben.

  

  

Malá foto pauza.

  

  

Už to není daleko.

  

  

Jaroušek opatrně na sněhu.

  

  

Vráťa siestuje.

  

  

čiko šlape a kluci za ním.

  

  

Čiko na nás čeká na hřebínku.

  

  

Konečně sundáváme mačka a už jen po skále.

  

  

Hřebínek, Jarda s Milanem odpočívají.

  

  

Vráťa nás stíhá.

  

  

Hřebínek.

  

  

Už to je na vrchol jen kousek.

  

  

Milánek na nás čeká.

  

  

Raději si už bereme lano.

  

  

Postupujeme pořád výš a výš.

  

  

Vráťa a jeho pěkná helma.

  

  

Čekáme na Klein glockneru.

  

  

Čekáme na Klein glockneru.

  

  

Jarošek fotí na hřebínku.

  

  

Jaroušek pózuje.

  

  

Slejzáme do sedýlka.

  

  

Sedýlko mezi Glocknery.

  

  

Poslední stěnka na vrchol.

  

  

Hřebínek Klein glockneru kudy jsme šli.

  

  

Posledních pár metrů na vrchol.

  

  

Stojíme na vrcholu Grossglockneru 3798m.n.m. nejvyšší hora Rakouska.

  

  

POlední siesta na vrcholu.

  

  

Vrcholové pívečko Jaroušek.

  

  

Vrcholové pívečko Vráťa.

  

  

Vrcholové pívečko Milan.

  

  

Společné vrcholové foto na Grossglockneru 3798m.n.m.

  

  

Tak se pomalu chystáme dolů.

  

  

Jaroušek si to užívá.

  

  

Pomalů dolů.

  

  

A už jsme dole na Luckner haus u auta, kde si dáváme opět siestu.

  

  

Přebalit, uvařit , pobalit a frrrr do Chamonix.

  

  

Cesta je velmi namáhavá.

  

  

Kemp Bellevue v Chamonix - Les Houles, první noc pršelo a 4 dny před naším příjezdem.

  

  

Duhý den a pak co jsme tam byli tak bylo nádherně - ranní vaření. Nad námi zasněžená stěna Gouter.

  

  

Bílá kupa sněhu lehce vlevo je Mont Blanc.

  

  

V Chamonix u lanovky.

  

  

Mont Blanc z Chamonix.

  

  

Já v Chamonix.

  

  

Celá naše grupa v Chmonix v pozadí Mont Blanc.

  

  

Typycká fotka z Chamonix.

  

  

Kostel a vedle dům horských vůdců.

  

  

Mapka - nakonec jsme šli klasikou z prava na Mont Blanc.

  

  

Lanovka na Aiguile du Midi>

  

  

Pohled z Aiguille du Midi (3842m.n.m.) dolů do Chamonix

  

  

Z Aiguille du Midi pohled na Mont Blanc.

  

  

Kluci na Aiguille du Midi.

  

  

Večerní siesta v kempu.

  

  

Pohled z kempu na stěnu Gouter, která je částečně zasněžená. Stěna je z Vrcholu směrem do prava dolů. Lehce je vidět bílá tečka na - nová chata Gouter.

  

  

Čekáme na zubačku a Vráťa má svačinku.

  

  

Pěkná a stará zubačka - 33 eur.

  

  

Tramway du Mont Blanc.

  

  

Zde koupíme lístky.

  

  

A už frčíme.

  

  

Konečná stanice Le Nid Daigle 2372m.n.m.

  

  

Zubačka konečná vystupovat.

  

  

A dál už jen pěšky.

  

  

Pád laviny - uprostřed nad skalním hřebínkem je sněhový oblak.

  

  

Dál stoupáme pod stenu Gouter.

  

  

Vráťa pózuje.

  

  

Stěna Gouter pod něhem.

  

  

Kousek pod chatou Tete rousse (3167m.n.m.).

  

  

Kempujeme na sněhu kousek od chaty.

  

  

Takto se vaří čaj - kus sněhu a pak voda.

  

  

Kempové městečko.

  

  

Jsou tu i WC.

  

  

Nádhera.

  

  

Chata Tete rousse (3167m.n.m.).

  

  

Milánek ve stanu.

  

  

500 metrů vysoká stěna Gouter, uprostřed nebezopečný žlab plný vody a létajícího kamení.

  

  

Povečeříme a bybaj spát.

  

  

V jednu budíček a ve dvě ráno vyrážíme.

  

  

Ještě se pořádně ustrojit a přivázat mačky.

  

  

Před nebezpečným žlabem.

  

  

Já ho prošel bez újmy.

  

  

čiko také.

  

  

Milan též.

  

  

A Jarda taky v pohodě.

  

  

To už nad Gouterem na sněhu.

  

  

Vráťa si fotí boty a cepín.

  

  

Milánek šlape a šlape.

  

  

Už se nám lehce rozednívá.

  

  

Sluníčko se klube ven a my pořád šlapeme.

  

  

Vallotka (4362m.n.m.).

  

  

Já u Vallotky.

  

  

Cesta, kterou jsme přišli k Vallotce.

  

  

Východ slunce - stín z Mont Blancu.

  

  

Ještě kousek a jsme na vrcholu.

  

  

Vallotka pod náma.

  

  

Sněhové hřebínky.

  

  

Vrchol se blíží.

  

  

Pěkná cestička.

  

  

Nad Vallotkou.

  

  

Sluníčko pěkně praží - bez brýlí ani ránu.

  

  

Pořád výš a výš.

  

  

Slapeme a šlapeme.

  

  

Ještě pár metrů.

  

  

Pohled do údolí a na Aiguille du Midi.

  

  

Vrcholové hřebínky.

  

  

Poslední hřebínek.

  

  

Hurá jsme na vrcholu - přichází Milánek.

  

  

Já stojím po druhé na nejvyšší hoře Alp Mont Blancu (4810m.n.m.).

  

  

Čiko na nejvyšší hoře Alp Mont Blancu (4810m.n.m.).

  

  

Společné foto na Mont Blancu (4810m.n.m.).

  

  

Ještě jednou společné foto.

  

  

Vráťa na nejvyšší hoře Alp Mont Blancu (4810m.n.m.).

  

  

Jsi borec Vráťo.

  

  

Další příchází na vrchol.

  

  

Další co odcházejí dolů - v pozadí Aiguille du Midi a Chamonix.

  

  

Po hřebínku opět zpět.

  

  

Pomalu dolů.

  

  

My se vracíme a hodně lidí teprve vystupuje.

  

  

Sluníčko nám hezky svítí.

  

  

Dobivatel Jaroušek.

  

  

Jo to jsem já růžovým lanem.

  

  

Pod Vallotkou.

  

  

Pohled na hřebe, který jsme měli jít původně.

  

  

Paradox - hromada sněhu a dole 30°C vedra.

  

  

Tady by to chtělo lyže.

  

  

Nová chata Gouter.

  

  

Pauzička u staré chaty Gouter.

  

  

Pohled od staré chaty Gouter.

  

  

Ještě slézt stěnu Gouter ke stanům.

  

  

Mít křídla tak jsme dole hned.

  

  

Stěna byla plná lidí.

  

  

KOnečně jsme večer dole v kepmu a vaříme pořádně jídlo - špagety.

  

  

Vegetíme s nádherným pocitem dobití Mont Blancu.

  

  

Gogo v kempu a nad ním stěna Gouter.

  

  

V Cortině pod Tofane.

  

  

ZPĚT


počítadlo.abz.cz